Geçici İşçilere Kadro Yasalaştı
İş ve Eleman Arama
Kamu ve Özel İş ilanları, İnsan Kaynakları, İş-Kur
Fırsatları kaçırmayın...
Eğitime Destek
Daha iyi bir eğitim için milyonlarca çocuk desteğinizi bekliyor...
Konut Projeleri
Konut Emlak Gayrimenkul Ucuz Kredi Faizi Mortgage
Düşük Faizli Konut Kredisi
Anasayfa | Haberler | Hava Durumu | Açılış Sayfası Yap | Favorilere Ekle | Hakkımızda | Reklam | İletişim
T.C. Kimlik NoVergi Kimlik NoÖSYM SonuçlarıKPSSYGSLYSSSK Hizmet DökümüTaşıt VergisiTelefon Rehberi
 » Haberler Anasayfa
 » Güncel
 » Güncel
 » Siyaset
 » Siyaset
   » Cumhurbaşkanlığı
   » Cumhurbaşkanlığı
   » TBMM
   » TBMM
   » Başbakanlık
   » Başbakanlık
   » Hükümet, Bakanlar Kurulu
   » Hükümet, Bakanlar Kurulu
   » Siyasi Partiler
   » Siyasi Partiler
   » MGK
   » MGK
 » Dünya
 » Dünya
 » Ekonomi
 » Ekonomi
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » Kamu İş İlanları
 » Kamu İş İlanları
 » Memurlar
 » Memurlar
 » Adalet Bakanlığı
 » Adalet Bakanlığı
 » Bayındırlık ve İskan
 » Bayındırlık ve İskan
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » İçişleri Bakanlığı
 » İçişleri Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Yerel Yönetimler
 » Yerel Yönetimler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Engelli Haberleri
 » Engelli Haberleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Spor
 » Spor
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » E-Devlet
 » E-Devlet

Geçici İşçilere Kadro Yasalaştı

Geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanunla, 218 bin 733 geçici işçi kadroya alınacak. Son anda yapılan değişiklikle daimi kadroya geçmek için sınav şartı getirildi.

TBMM Genel Kurulunda, geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurul'da son anda yapılan değişiklikle daimi kadroya geçmek için sınav şartı getirildi.

Kanuna göre, kadro kapsamındaki kuruluşlar; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşekküller ile hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden yardım alarak yürüten kamu kurum ve kuruluşları, KİT'ler ve bağlı ortakları, kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin yüzde 50'den fazlası kamuya ait kuruluşlar ile Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş ve sermayesinin tamamı Hazineye ait kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler, bunları kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikleri ile müessese ve işletmeleri, belediyelerin bağlı kuruluşları olarak sıralandı.

KİMLER KADRO ALACAK?

Bu kuruluşlarda 2006 yılında usulüne uygun olarak vizesi yapılan geçici iş pozisyonlarında, toplam 6 ay ve daha fazla süreyle çalışan geçici işçilerden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş sözleşmeleri devam edenler kadroya alınacak. 2005 veya 2006 yıllarında aynı şartlarda çalışıp da askerlik, doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları nedeniyle iş sözleşmeleri askıda kalanlara da kadro verilecek.

Fabrika, şantiye, atölye, çiftlik, arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde işçiler eliyle görülmesi gereken işlerde fiilen çalışanlar sürekli işçi kadrolarına; bunların dışında kalan geçici işçiler ise istekleri halinde sözleşmeli personel olarak atanacak.

İL GENEL MECLİSİ TESPİT EDECEK

İl özel idareleri, belediyeler ve belediyelerin bağlı kuruluşlarında çalışırken kadroya atanmak için gerekli şartları taşıyanlar sözleşmeli personel statüsüne; gerekli şartları taşımayanlar ile durumuna uygun boş kadro bulunmayanlar ise sürekli işçi kadrolarına atanacak.

Sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi gerekenlerin sayısı, boş kadro sayısından fazla olması halinde, sözleşmeli personel statüsüne geçirilecekler, geçici işçi statüsünde çalışanların kıdemleri, eğitim durumları, ihtisas alanları ve hizmet ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek il genel, belediye veya bağlı idare yönetim kurulu ile birlik meclisleri tarafından tespit edilecek.

EMEKLİLİĞİ GELENLERİN SÖZLEŞMELERİ SONA ERDİRİLECEK

Geçici işçilerden, tasarının kanunlaştıktan sonra yayımı tarihi itibariyle, bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanmış 56 yaşını dolduran kadınlar, 58 yaşını dolduran erkekler sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeyecek. Bu kişilerin iş sözleşmeleri, tüm yasal hakları ödenerek sona erdirilecek.

İŞÇİYE 15 GÜN SÜRE

Sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri öngörülen geçici işçilere, ilgili idare, kurum ve kuruluşların kararları tebliğ edilecek. Geçici işçi, sözleşmeli statüye geçirilmeye veya mevcut statüsünde çalışmaya devam etmesine ilişkin tercihini, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde bildirecek.

Sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek geçici işçiler için öncelikli olarak, boş sürekli işçi kadroları veya sözleşmeli personel pozisyonları ile sözleşmeli personel çalıştırılmasına esas alınan norm kadrolardan boş olanlar kullanılacak.

Sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerin tescilleri, Türkiye İş Kurumuna yaptırılacak. Kurum tarafından tescili yapılmayanlar, sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş sayılmayacak.

Geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçiş işlemleri, tasarının kanunlaşmasının ardından, yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde tamamlanacak.

Geçici iş pozisyonlarından sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücretlerinde, diğer mali ve sosyal haklarında artış yapılmayacak.

Tasarının yasalaşmasıyla kamuda geçici işçi istihdamına son verilecek. Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir mali yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilecek.

Sözleşmeli personel için merkezi sınav uygulanacak. Sınav, ücret ve izinlerle ilgili usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

ÜCRETLERDE ARTIŞ OLMAYACAK

Geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçiş işlemleri, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde tamamlanacak. Geçici iş pozisyonlarından sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücretlerinde, diğer mali ve sosyal haklarında artış yapılmayacak.

ORMAN YANGINLARI İÇİN GEÇİCİ İŞÇİ

Kanunla, kamuda geçici işçi istihdamına son verilecek. Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir mali yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilecek.

Kapsama girmedikleri için sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçişi yapılamayanların mağdur olmalarının önlenmesine yönelik olarak, ilgili idare, kurum ve kuruluşlara, müteakip yıllarda bu kapsamdakileri geçici iş pozisyonlarında çalıştırabilme yetkisi tanınacak.

Sözleşmeli personel statüsüne geçmeyi kabul etmeyenlerin, müteakip yıllarda mevcut geçici iş pozisyonlarında 2006'da çalıştıkları sürelerle sınırlı kalmak kaydıyla çalıştırılmalarına imkan tanınacak. Ayrıca bu kapsamdakiler, emekli aylığına hak kazandıkları tarihten itibaren emekli olacak.

Geçici işçiler için vize edilen geçici iş pozisyonlarının herhangi bir nedenle boşalması halinde bu pozisyonlar iptal edilmiş sayılacak.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE SENDİKA ÜYELİĞİ

Sözleşmeli personel, kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecek.

Özeleştirme sonucu hizmet sözleşmesi feshedilmiş olanlar da bu düzenlemelerden yararlanabilecek.

Kanunla, 218 bin 733 geçici işçi kadroya alınacak. Bu kişilerin kadroya alınmasının yıllık ilave maliyeti 867 milyon YTL olacak.

TEKRİRİ MÜZAKERE

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmenin tamamlanmasından sonra, Hükümetin önergesiyle 1. madde üzerinde tekriri müzakere açıldı.

Hükümet önergesinin kabul edilmesiyle, tasarıya dün eklenen, "geçici işçilerden, 1 Nisan 2007 tarihi itibariyle iş sözleşmeleri devam edenleri kapsar" hükmü, madde metninden çıkarıldı.

Genel Kurulda daha sonra, Serbest Bölgeler Kanununda değişiklik öngören kanun teklifine geçildi.

TBMM; 05.04.2007
İlgili Haberler
Cmhurbaşkanı'ndan Anneler Günü Mesajı
08.05.2010
29 Nisan 2010 Tarihli MGK Toplantısı
01.05.2010
Mehmet Ali Şahin Meclisin Yeni Başkanı Oldu
06.08.2009
2009 Yerel Seçimlerde partilerin oy pusulasındaki yerleri
24.01.2009
21 Üniversitenin rektör Ataması Gerçekleştirildi
05.08.2008
Key Ödemeleri 2 Hafta İçinde Yapılacak
20.07.2008
EMemleketim.Com vatandaşların kamu hizmetine sunulmuş olan e-hizmetlere kolay ulaşmaları amacıyla
kişisel özverilerle oluşturulmuştur ve Resmi Kurumlar ile doğrudan veya dolaylı hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır
EMemleketim.com © 2010 | Reklam | Sitene Ekle

Ekoorganik    Teknik Sözlük    Sağlık Rehberi