Konut Finansmanı Sistemi(TUTSAT) Yasalaştı
İş ve Eleman Arama
Kamu ve Özel İş ilanları, İnsan Kaynakları, İş-Kur
Fırsatları kaçırmayın...
Eğitime Destek
Daha iyi bir eğitim için milyonlarca çocuk desteğinizi bekliyor...
Konut Projeleri
Konut Emlak Gayrimenkul Ucuz Kredi Faizi Mortgage
Düşük Faizli Konut Kredisi
Anasayfa | Haberler | Hava Durumu | Açılış Sayfası Yap | Favorilere Ekle | Hakkımızda | Reklam | İletişim
T.C. Kimlik NoVergi Kimlik NoÖSYM SonuçlarıKPSSYGSLYSSSK Hizmet DökümüTaşıt VergisiTelefon Rehberi
 » Haberler Anasayfa
 » Güncel
 » Güncel
 » Siyaset
 » Siyaset
   » Cumhurbaşkanlığı
   » Cumhurbaşkanlığı
   » TBMM
   » TBMM
   » Başbakanlık
   » Başbakanlık
   » Hükümet, Bakanlar Kurulu
   » Hükümet, Bakanlar Kurulu
   » Siyasi Partiler
   » Siyasi Partiler
   » MGK
   » MGK
 » Dünya
 » Dünya
 » Ekonomi
 » Ekonomi
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » Kamu İş İlanları
 » Kamu İş İlanları
 » Memurlar
 » Memurlar
 » Adalet Bakanlığı
 » Adalet Bakanlığı
 » Bayındırlık ve İskan
 » Bayındırlık ve İskan
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » İçişleri Bakanlığı
 » İçişleri Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Yerel Yönetimler
 » Yerel Yönetimler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Engelli Haberleri
 » Engelli Haberleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Spor
 » Spor
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » E-Devlet
 » E-Devlet

Konut Finansmanı Sistemi(TUTSAT) Yasalaştı

Kamuoyunda 'Mortgage' olarak bilinen Konut Finansman Sistemine (Tutsat) ilişkin tasarısı TBMM tarafından kabul edilerek yasalaştı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Tutsat (Mortgage) sistemiyle 'borçluluk artımı' olacağı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını belirterek, 'Çünkü borçsuz ve umutsuz yaşamaktansa, borçlu ve umutlu olmak, daha fazla tercih edilecek bir durum' dedi.

Şener, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda 'Mortgage' olarak bilinen Konut Finansman Sistemine (Tutsat) ilişkin tasarının kanunlaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı. Genel Kurulda, Türk mali sisteminin en büyük reformlarından birinin gerçekleştirildiğini, yeni bir konut finansman sisteminin uygulamaya girdiğini kaydeden Şener, bu kanunda her şeyden önce konut finansmanı kavramı getirildiğini anlattı.

Bakan Şener, kanunla; bitmiş, tamamlanmış, kullanma izni olan konutların satın alımında kredilendirmeye imkan sağlanacağını söyledi. Kanunla, tamamlanmış konutların finansal kiralanmasına imkan sağlanacağını, proje ve inşaat halindeki konutların bu sistemden yararlanacağını ifade eden Abdüllatif Şener, şöyle devam etti: 'Konut sahibi olan kişilerin konutlarını yenilemek ve güçlendirmek ihtiyacı duymaları halinde, sahip oldukları konutu teminat göstermek suretiyle krediye ulaşacaklar. Ülkemizde depreme dayanıklı konut sorunu vardır. Mevcut konutların depreme dayanıklı hale getirme sorunu vardır. Buna önemli ölçüde finansman sağlayacak bir mekanizma devreye konuldu. Yeniden finansman kredileri söz konusudur. Bir konutu alırken kredi alan, daha sonraki yıllarda faiz oranlarının düşmesiyle önceki aldığı yüksek faizli krediyi ödemek istemeyenler, yeniden kredi alabilecek, eski kredilerini kapatabilecek.'

Kamunun Altyapı Yatırımları
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan konut kredilerini ilgililerin, Tutsat (Mortgage) kredisine göre yenileyebileceğini dile getiren Şener, 'Konut finansman sistemi tanımında bulunmamakla birlikte kanunun Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra menkul kıymetlendirme yapılabilecek başka krediler de var. Örneğin ticari amaçlı gayrimenkullere verilen krediler, o işyeri teminat gösterilmek suretiyle menkul kıymetleştirmeye konu olacaktır' dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, kamunun altyapı yatırımlarına verilen kredilerin de aynı şekilde menkul kıymete dönüştürülmek suretiyle borsada işlem görebileceğini ifade ederek, böylece kamu yatırımlarına yeni bir finansman imkanının, bu kanunla birlikte ortaya çıkacağını bildirdi.

TOKİ, İmkan Sahibi Olmayanlara Yapıyor
Kanun ile birlikte konut edinmenin kolaylaşacağını belirten Şener, 'Ev sahibi olmayan, konutu bulunmayan veya bulunduğu halde yeni konut sahibi olmak isteyen insanlar, bu sistemle konut sahibi olabilecek' dedi. Tasarının görüşülmesi sırasında söz alan muhalefet milletvekillerinin, 'Dar gelirliler konut sahibi olabilecek mi?' diye sorular sorduğunu hatırlatan Bakan Şener, şunları söyledi: 'TOKİ'nin yaptığı konutlarla, hiç imkan sahibi olmayan vatandaşlarımız da ev sahibi haline dönüştürülüyor. Hükümet buna da öncelik ve önem vermektedir. Halen bu projeler de yürümektedir. Ancak Mortgage sistemi ile birlikte hiç parası olmayanlar veya çok az parası olanlar (bunun miktarını koymayalım elbette) konut sahibi olamayacak. Ama şunu da bilmemiz lazım ki belli bir gelir düzeyine sahip olanlar, konut alabilecek. Birikimi olmayanlar ve bu nedenle sürekli kira ödemeye mahkum olan birtakım vatandaşlarımız, bu sistemden yararlanmak suretiyle hiç umut edemez durumda oldukları halde konut sahibi olacaklardır. Bu sistemle birlikte borçluluk artımı olacağı değerlendirmeleri yapıldı. Buna da katılmak mümkün değil. Çünkü borçsuz ve umutsuz yaşamaktansa, borçsuz veya heyecansız yaşamaktansa, borçlu ve umutlu olmak, daha fazla tercih edilecek bir durum.'
Tüketici Davranışları Rasyonelleşecek
Abdüllatif Şener, bu sistemin devreye girmesiyle birlikte tüketici davranışlarının rasyonelleşeceğini, insanların önünde ev sahibi olabilme hedefi olacağını bildirdi. Bu hedef doğrultusunda, insanların bütçesini planlamayı öğreneceğini, gelirini düzenleyeceğini anlatan Şener, 'Buna ulaşmak için gerekli mekanizmaları canlandırma ihtiyacı içerisinde olacaktır. Hatta bu bir heyecan verecek, umut verecek, buna bağlı olarak sürekli ev sahibi olabilmesi için gelir kaynaklarını araştıracak, zorlayacak. İnsanımıza yaşama heyecanı vermesi açısından son derece önemli temel noktalardan biri' diye konuştu. Bakan Şener, kanunun uygulanmasıyla birlikte, inşaat sektörünün canlanacağını, ekonominin büyüyeceğini ve istihdama katkı sağlanacağına dikkati çekti. İnşaat sektörünün 200'ün üzerinde girdi kullandığına işaret eden Şener, bu sektörün kullandığı malzemelerin tamamına yakınının Türkiye'de üretildiğini hatırlattı. İnşaat sektöründe bu malzemelere talep artacağı için diğer sektörlerde de hareketlilik olacağını ifade eden Şener, gayrimenkul sektöründen başlamak üzere ekonominin kayıt altına alınacağını söyledi.

DEPREME DAYANIKLI KONUTLAR
Bakan Şener, ruhsatlı, depreme dayanıklı konut üretiminin artmasının, planlı kentleşmenin desteklenmesinin, bu kanunla birlikte ortaya çıkacağını belirterek, bu sistemden yararlanmak için inşaatların imar planlarına uygun olması gerektiğini vurguladı. Şener, 'Çürük binalar, Mortgage kredisiyle desteklenmeyecek' dedi. Şener'in konuşmasının ardından Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kanuna göre, gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar, Türkiye değerleme uzmanları birliğine 3 ay içinde başvuruda bulunacak.
Bu kanundan önce kredi alan tüketiciler, kanunun yayımlanmasından sonra 3 ay içinde başvurarak, sözleşmelerinin, bu kanun kapsamı dışında tutulmasını isteyebilecek
Süresi içinde talepte bulunmayan tüketicilerin önceki sözleşmeleri kanun kapsamında kabul edilecek
Konut finansmanı kuruluşu, tüketiciye karşı, konutun tesliminden itibaren 1 yıl süreyle sorumlu olacak

Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanuna göre, konut finansmanından kaynaklanan rehinle temin edilmiş alacaklar ile TOKİ'nin rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilecek veya haciz yoluna başvurulabilecek.

Meclis Haber; 21.02.2007
İlgili Haberler
Cmhurbaşkanı'ndan Anneler Günü Mesajı
08.05.2010
29 Nisan 2010 Tarihli MGK Toplantısı
01.05.2010
Mehmet Ali Şahin Meclisin Yeni Başkanı Oldu
06.08.2009
2009 Yerel Seçimlerde partilerin oy pusulasındaki yerleri
24.01.2009
21 Üniversitenin rektör Ataması Gerçekleştirildi
05.08.2008
Key Ödemeleri 2 Hafta İçinde Yapılacak
20.07.2008
EMemleketim.Com vatandaşların kamu hizmetine sunulmuş olan e-hizmetlere kolay ulaşmaları amacıyla
kişisel özverilerle oluşturulmuştur ve Resmi Kurumlar ile doğrudan veya dolaylı hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır
EMemleketim.com © 2010 | Reklam | Sitene Ekle

Ekoorganik    Teknik Sözlük    Sağlık Rehberi