Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi
İş ve Eleman Arama
Kamu ve Özel İş ilanları, İnsan Kaynakları, İş-Kur
Fırsatları kaçırmayın...
Eğitime Destek
Daha iyi bir eğitim için milyonlarca çocuk desteğinizi bekliyor...
Konut Projeleri
Konut Emlak Gayrimenkul Ucuz Kredi Faizi Mortgage
Düşük Faizli Konut Kredisi
Anasayfa | Haberler | Hava Durumu | Açılış Sayfası Yap | Favorilere Ekle | Hakkımızda | Reklam | İletişim
T.C. Kimlik NoVergi Kimlik NoÖSYM SonuçlarıKPSSYGSLYSSSK Hizmet DökümüTaşıt VergisiTelefon Rehberi
 » Haberler Anasayfa
 » Güncel
 » Güncel
 » Siyaset
 » Siyaset
 » Dünya
 » Dünya
 » Ekonomi
 » Ekonomi
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » Kamu İş İlanları
 » Kamu İş İlanları
 » Memurlar
 » Memurlar
 » Adalet Bakanlığı
 » Adalet Bakanlığı
 » Bayındırlık ve İskan
 » Bayındırlık ve İskan
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » İçişleri Bakanlığı
 » İçişleri Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
   » Personel Dairesi
   » Personel Dairesi
   » Sivil Havacılık
   » Sivil Havacılık
   » Devlet Hava Meydanları
   » Devlet Hava Meydanları
   » THY
   » THY
   » TCDD
   » TCDD
   » Türk Telekom
   » Türk Telekom
   » PTT
   » PTT
   » Kıyı Emniyeti
   » Kıyı Emniyeti
 » Yerel Yönetimler
 » Yerel Yönetimler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Engelli Haberleri
 » Engelli Haberleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Spor
 » Spor
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » E-Devlet
 » E-Devlet

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi

Gürcistan'ın başkenti Tüflis'teki Gürcistan Parlamentosu'nda 'Demirden İpekyolu' olarak da adlandırılan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesinin çerçeve anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı, Türkiye adına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Giorgi Arveladze ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memedov de imzaladı. Daha öncesinde ise, Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili 'Tiflis Deklerasyonu'nu imzaladı.

Çerçeve anlaşmasından önce konuşan Başbakan Erdoğan, böylesine anlamlı bir gecede birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Başta Gürcistan Devlet Başkanı Sayın Saakaşvili olmak üzere, Gürcistanlı yetkililere konukseverlikleri sebebiyle özellikle şahsım, bakan arkadaşlarım ve heyetim adına da teşekkür ediyorumö dedi. Azerbaycan Devlet Başkanı Sayın Aliyev'in de bu törene katılmış olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini belirten Erdoğan, "Zira bugün buraya gelişimizin önemli üç tarafı var. Bununla birlikte dünyaya verdiğimiz bir mesaj var. Bölgesel bir işbirliği nasıl yapılabilir bunun bir örneğini veriyoruz ve bu bölgesel işbirliği yapılırken, şu anda üçüncü adımı atıyoruzö dedi.

Erdoğan, "Birinci adım bildiğiniz gibi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıydı. İkincisi Bakü-Tiflis-Erzurum, diğer bir ifadeyle, 'Şahdeniz' projesiydi. Şimdi de üçüncü bir adım o da Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, tarihi İpekyolu'nun artık bir demiryoluna dönüşme projesiydi. Tabi bunu inanıyorum ki takip edecek olan yine farklı projeler var. Fakat bu dayanışma sadece bölgesel bir işbirliği ile kalmıyor. Aynı zamanda bu demiryolu ile birlikte her istasyon bir barış istasyonu oluyor, bir dostluk istasyonu, bir dayanışma istasyonu olarak dünyaya mesajını veriyorö dedi.

'BİRLİKTE İMZA ATTIĞIMIZ BU PROJEYLE ORTAK GELECEĞİMİZİ İNŞAA EDİYORUZ'

Kafkasya'nın durumunun on yıllardır herkesin malumu olduğunu belirten Erdoğan, "Ama şimdi Kafkasya bu bölgesel işbirliği ile herkese mesajını vererek, artık bir dayanışmanın merkezi olduğunu ifade ediyor. Şimdi Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin çerçeve anlaşmasının imza töreni nedeniyle biraya gelmiş bulunuyoruz. Bu buluşma şüphesiz ki çok çok anlamlı. Ve bunu biz bugün imzalıyoruz ama bizden sonra gelecek nesiller de hayırla yad edecekler. Ben şu anda bunu burada görüyorum. Birlikte imza attığımız bu projeyle ortak geleceğimizi inşaa ediyoruz. Ve ortak tarihimizin zenginliğini ortak bir geleceğe hep birlikte taşıyoruz. Bu bakımdan çok önemli. Özellikle, kıtaların, denizlerin, halkların ve kültürlerin birbirleriyle kucaklaştığı bu jeopolitik kavşakta yer alan ülkelerimizin tarihi ve coğrafi sorumluluklarının da bilincindeyizö dedi.

HAZAR HAVZASI'NI BİR TARAFTAN AVRUPA'YA BAĞLAYAN PROJE

Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"2007 yılı içinde yapımına başlanacak demiryolu, ki bu noktada Türkiye tarafının projesi bitirilmiş vaziyette. Şimdi süratle Gürcistan bölgesindeki projeyi bitiriyoruz. Ve bunların da bitirilmesiyle birlikte temelini inşallah bu yıl içerisinde yaz mevsiminde atacağız. Bunun da mutabakatını sağlamış bulunuyoruz. Bu proje Hazar Havzası'nı bir taraftan Avrupa'ya bağlayan proje. Yani Hazar'da düşünün ki geçiş yapılıyor ve bu geçiş yapıldıktan sonra Asya'nın ta Çin'e kadar uzanan bir yolu. Öbür taraftan İstanbul Boğazı'nı şu anda yapılmakta olan Marmaray'la geçiyor. Öbür taraftan Marmaray'la geçmek suretiyle de, Avrupa'nın en ücra köşelerine kadar uzanan bir demiryolu hattı oluyor. Bu projenin bir başka özelliği, özellikle de artık her alanda değişik, yani çeşitlendirilen bir ulaşım alternatifi. Hava taşımacılığı, kara taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı bütün bunlarla birlikte artık farklı bir zenginliğe bölge kavuşuyor.ö

TRABZON VE BATUM HAVAALANLARI MÜŞTEREK KULLANIMA AÇILACAK

Erdoğan, yakın zamanda Batum Havaalanı'nın da açılışının yapılacağını kaydederek, TBMM'de olan yasa çıktığı zaman, Trabzon ve Batum Havaalanlarının müşterek kullanıma açılacağını ifade etti. Erdoğan, "Batum Havaalanı'nın müşterek kullanımında gerek Artvin ilimiz, Rize ilimizin belli bir bölgesi, Batum Havaalanı'nı kullanma imkanına kavuşacak. Bu çeşitlilikte şüphesiz ki halklarımızın arasındaki kaynaşmayı arttırdığı gibi, ulaşım noktasındaki alternatifleri de arttırması bakımında çok büyük öneme sahipö dedi.

Güney Kafkasya'da bugün hala çözüm bekleyen sorunların olduğunu belirten Erdoğan, bu sorunların farkında olduklarını söyledi. Erdoğan, "Ama bir an önce adil ve kalıcı çözümlerin bulunması gerekiyor. Ve bizler bu konuda Türkiye olarak nasıl her zaman her türlü desteği verdiysek, bundan sonra da her türlü desteği vermeye hazır olacağızö dedi.

'ŞAHDENİZ PROJESİYLE AVRUPA NEFES ALMA İMKANINI YAKALAYACAK'

Bir diğer adımın da enerji olduğunu kaydeden Erdoğan şunları söyledi:

"Tabi ki artık enerji dünyanın en önemli, hele hele şu dönemde en önemli başlıklarından, konularından bir tanesi. Biliyorum ki bizimde enerji noktasında sıkıntılarımız var. Biliyorum ki Gürcistan'ın da sıkıntıları var. Şu anda en rahat gibi görünen Azerbaycan'ın bile bu noktada belli sıkıntıları var. Ama Azerbaycan şu anda bunu halletme noktasına geldi ve hallediyor. Bir dayanışmayla birlikte de, burada üç ülke yükünü daha da hafifletiyor. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizi çok daha iyi bir konuma taşıyacak. Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan'la dünya nasıl ki adeta bir nefes alma imkanını yakaladıysa, Aynı şekilde Bakü-Tiflis-Erzurum yani Şahdeniz'de de Avrupa yine bir nefes alma imkanını yakalayacak. Zira Yunanistan'a gidilecek olan hat şu anda döşeniyor, bitmek üzere. Onun bitirilişiyle birlikte Avrupa'da yine bu barış düşüncesinden nasibini alacaktır.

Ulaştırma Bakanlığı; 08.02.2007
İlgili Haberler
Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı 13 Mart'ta sefer başlıyor
01.03.2009
THY Amsterdam Uçak Kazası
25.02.2009
Hızlı Tren Deneme Seferleri Başladı
23.04.2007
"İnternet suçları geleceğimizi tehdit eden bir alandır"
13.04.2007
PTTBank Şubelerinde Ayda 18 Milyon işlem
12.04.2007
"Temiz İnternet" Kampanyası
29.03.2007
EMemleketim.Com vatandaşların kamu hizmetine sunulmuş olan e-hizmetlere kolay ulaşmaları amacıyla
kişisel özverilerle oluşturulmuştur ve Resmi Kurumlar ile doğrudan veya dolaylı hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır
EMemleketim.com © 2010 | Reklam | Sitene Ekle

Ekoorganik    Teknik Sözlük    Sağlık Rehberi