Mernis Projesi çöktü Haberi Yalan
İş ve Eleman Arama
Kamu ve Özel İş ilanları, İnsan Kaynakları, İş-Kur
Fırsatları kaçırmayın...
Eğitime Destek
Daha iyi bir eğitim için milyonlarca çocuk desteğinizi bekliyor...
Konut Projeleri
Konut Emlak Gayrimenkul Ucuz Kredi Faizi Mortgage
Düşük Faizli Konut Kredisi
Anasayfa | Haberler | Hava Durumu | Açılış Sayfası Yap | Favorilere Ekle | Hakkımızda | Reklam | İletişim
T.C. Kimlik NoVergi Kimlik NoÖSYM SonuçlarıKPSSYGSLYSSSK Hizmet DökümüTaşıt VergisiTelefon Rehberi
 » Haberler Anasayfa
 » Güncel
 » Güncel
 » Siyaset
 » Siyaset
 » Dünya
 » Dünya
 » Ekonomi
 » Ekonomi
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » Sınavlar ve ÖSYM
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » KPSS ve Memur Atamaları
 » Kamu İş İlanları
 » Kamu İş İlanları
 » Memurlar
 » Memurlar
 » Adalet Bakanlığı
 » Adalet Bakanlığı
 » Bayındırlık ve İskan
 » Bayındırlık ve İskan
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çalışma ve Sosyal Güvenlik
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Çevre ve Orman Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Dışişleri Bakanlığı
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » Enerji ve Tabii Kaynaklar
 » İçişleri Bakanlığı
 » İçişleri Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Kültür Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Maliye Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Eğitim Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Milli Savunma Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sağlık Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Turizm Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Ulaştırma Bakanlığı
 » Yerel Yönetimler
 » Yerel Yönetimler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » YÖK ve Üniversiteler
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Türk Silahlı Kuvvetleri
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Sivil Toplum Kuruluşları
 » Engelli Haberleri
 » Engelli Haberleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Türk Cumhuriyetleri
 » Spor
 » Spor
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » Basın Yayın Kuruluşları
 » E-Devlet
 » E-Devlet

Mernis Projesi çöktü Haberi Yalan

İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada "Mernis Skandalı" adı altında yayınlanan haberde verilen ayrıntılar hayal ürünü olarak tanımlandı.


T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN AÇIKLAMASI



Anka Haber Ajansı tarafından "Mernis Skandalı" başlığıyla servise konulan haberle ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve gerçekleri öğrenmesi bakımından aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

MERNİS Projesi kapsamında verilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, bürokrasiyi en aza indirgemek ve işlemlerde sürat ve etkinliği sağlamak temel ilke olarak amaçlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarının hayata geçirilmesi; kamu kurum ve kuruluşlarının kişi kayıtlarını, nüfus kütük kayıtlarına uygun olarak tutmaları ve üzerine düşen görevi eksiksiz olarak yapmalarına bağlı olduğu gibi; MERNİS Projesi kapsamında uygulamaya konulan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kamu kurum ve kuruluşlarının kayıtlarındaki hata ve eksikliklerin belirlenmesine de katkı sağlamıştır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının kullandıkları farklı numara sistemleri yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını uygulamaya koymaları ve kayıtlarında ki yanlışlıkların düzeltilmesi için yapılacak çalışmalar iş hacimlerinin büyümesine ve zaman kaybına neden olsa da bu düzeltmeleri yapmaları ve uygulamalarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarını esas almaları kamu hizmetinin sağlıklı ve isabetli yürütülmesi bakımından zaruridir.

Mernis kapsamında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası uygulaması ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının teminine esas olan kimlik paylaşım sisteminde ve 923 nüfus idaresinin çevrimiçi olarak hizmet yürüttüğü Mernis veritabanının çökmesi ve kayıtların %25'inden fazlasının hatalı olduğu iddiası tamamen hayal ürünüdür gerçeklerle uzaktan yakından ilgili bulunmamaktadır.

2005 yılından itibaren OKS ve son ÖSS sınavlarında yaklaşık 3 milyon kişiyi ilgilendiren bütün veriler Kimlik Paylaşım üzerinden alınmış ve kullanılmış, ve hiçbir sorun da yaşanmamıştır.

Haberde yer alan kimlik sahteciliğinin üstünün kapatıldığı iddiası da doğru değildir. Mersin ilçe nüfus müdürlüklerinde görevli hiçbir personelin sahte kimlik düzenlemesi söz konusu olmamıştır.

Ancak geçtiğimiz ay Adana ili Yüreğir ilçesinde görevli bir personelin sahte nüfus cüzdanı düzenlemesi tespit edilmiştir. Söz konusu personel hakkında adli ve idari soruşturma sürdürülmektedir. Bu hususta 09.11.2006 tarihli bazı basın yayın organlarında yer almıştır. İçişleri Bakanlığınca herhangi bir suça karışmış personelin korunması ve herhangi bir suç unsurunu örtbas etmesi hiçbir zaman söz konusu olmamıştır.

1998 yılından bu güne kadar gerek kurumca yapılan yazılımlar vasıtasıyla, gerekse vatandaşlarımızın nüfus cüzdanı değiştirmeleri veya nüfus kayıt örneği talepleri sırasında tespit edilen münferit hatalar nüfus idarelerince süratle düzeltilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının verildiği 28 Ekim 2000 tarihinden bu güne kadar yaklaşık 65 milyon kişinin nüfus cüzdanının yenisiyle değiştirilmesi sağlanmıştır. Bu rakam nüfusun yaklaşık %90'nının nüfus cüzdanının değiştiğini göstermektedir. Bu durumda Mernis kayıtlarının %25'inin hatalı olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu açıkça göstermektedir.

Haberde yer alan merkez ile taşra arasındaki data bağlantılarında zaman zaman yaşanan sıkıntıların tüm sisteme yansıdığı iddiası da doğru değildir. Merkez ve taşra arasında zaman zaman iletişim hatlarında meydana gelen kesintiler nedeniyle hiçbir şekilde veri kaybı olması söz konusu değildir. Kesintiler sırasında merkeze iletilemiyen datalar bağlantı tekrar açıldığında otomatik olarak merkeze yansıtılmaktadır.
Mernis, haberde ileri sürüldüğü şekilde 943 değil 923 ilçe veritabanı ve merkez veritabanından oluşan dağıtık bir yapıya sahiptir. İlçeye ait bilgiler ilçe veritabanı sunucusunda, tüm ilçelere ait veriler ise merkezi veritabanı sunucusunda tutulmaktadır. Dağıtık veritabanı yapılarının bakım ve işletim maliyetlerinin yüksek olması , ilçe sunucularının teknolojik ömürlerinin doldurmaları ve teknolojik gelişme çerçevesinde MERNİS yazılımının web tabanlı merkezi yapıya dönüştürülmesi zorunlu olmuştur.

Bu çerçevede konu ile ilgili yetkin Kamu Kurum ve Kuruluşlarının konu ile ilgili görüşleri alınarak web tabanlı uygulama yazılımı DPT'ce 2005-2007 yılları yatırım programına alınarak ihale süreci başlatılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22.Maddesinin (c) bendi uyarınca , mevcut mal , ekipman, teknoloji veya hizmetlerde uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, asıl sözleşmeye dayalı olarak düzenlenecek ve toplam süreleri üç yılı geçmeyecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması mümkün bulunmaktadır.

İşin özelliği hassasiyeti ve aciliyeti nedeniyle web tasarımın yaklaşık maliyetini tesbit etmek amacıyla Ankara Ticaret Odası ,Tübitak, Siemens, Havelsan ,Koç Sistem, Meteksan, Oytek, Cyber Soft, İnnova 'dan teklif alınmıştır. Görüldüğü üzere ihaleninin sır gibi saklanıp Kamu oyundan gizlendiği iddiası gerçek dışı ve maksatlıdır.
Web tabanlı yazılım ihalesinin 8,5 milyon ABD Dolarına mal olacağı iddiası da doğru değildir. İhale bedeli her şey dahil 6 Milyon YTL'dir.
4734 sayılı ihale kanununun 22 c maddesi uyarınca doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen alımda mevzuat hükümlerinde bir aykırılık bulunmamaktadır.

MERNİS Veri tabanında yer alan bilgiler Kamu Kurum ve Kuruluşlarının paylaşımına elektronik ortamda açılmış olup bugün itibariyle 53 Kurum ve Kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Sağlık Bakanlığı ile MERNİS 'den KPS yolu ile veri alması hususunda 21.10.2005 tarihinde protokol imzalanmıştır. Bu tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı KPS'de bulunan kişi bilgilerini başarılı bir şekilde almakta ve kullanmaktadır.

MERNİS uygulama yazılımının web tabanlı uygulama yazılımına dönüştürülmesinde de sistemin zaman zaman kesintiye uğrayacağı söz konusu değildir. Dönüştürme işlemi hizmet sunumunda herhangi bir aksamaya neden olmaksızın gerçekleştirilecektir.

Keyfiyet kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İçişleri Bakanlığı; 11.12.2006
İlgili Haberler
15 valiliğin internet hizmeti yurtdışında
04.05.2007
e-Konsolosluk ile internetten vize başvurusu
04.04.2007
e-Devlet Logo ve Slogan Yarışması
21.03.2007
Sağlık Karnesi yerine Akıllı Sağlık Kartı
06.03.2007
Wimax (Kablosuz İnternet) Ambulans Projesi
27.02.2007
Mernis Projesi çöktü Haberi Yalan
11.12.2006
EMemleketim.Com vatandaşların kamu hizmetine sunulmuş olan e-hizmetlere kolay ulaşmaları amacıyla
kişisel özverilerle oluşturulmuştur ve Resmi Kurumlar ile doğrudan veya dolaylı hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır
EMemleketim.com © 2010 | Reklam | Sitene Ekle

Ekoorganik    Teknik Sözlük    Sağlık Rehberi